Ciniski un nekorekti par partiju programmām

Izlasījusi partiju programmas. Lielākajai daļai partiju gribētos jautāt – wtf, kas to vispār ir rakstījis? Ļoti ignorēsim nekorektos formulējumus un gramatikas kļūdas.
Kopumā visiem rūp veselības aprūpe, izglītība un ražošanas attīstība. Iespējams Ukrainas ietekmē ir ārprātā daudz nacionālo noslieču partiju.
Bet svarīgākais no katras programmas:
  1. “Latvijas attīstībai.” Nez vai partijas programmā jāpiemin visvarenais līderis Einārs Repše. Bet kopumā atgādina izrādi, kas bija “Dirty deal teatro” – “Nacionālais attīstības plāns”. Un pēc 4 gadiem vidējā strādājošā alga būs 1100 eiro.
  2.  “Suverenitāte.” Iespaids, ka jāatgriežas padomju laikos tikai nacionālistiski. Turklāt jāatgriež lats un jāizveido tautas banka (lai arī ko tas nozīmētu). Daudz jokaina rakstura teikumu, kā piemēram: “Valsts darbība militārajās aktivitātēs, kurām ir okupējošs raksturs, ir pieļaujama tikai ar tautas vairākuma akceptu.
  3. “Brīvība. Brīvs no bailēm naida un dusmām.” Šeit man “wtf, kas to vispār ir rakstījis?” gribas teikt par nosaukumu. “Mums vajag valsti, kurā katrs, godīgi strādājot, var nopelnīt tik, lai pietiktu nomaksāt visus rēķinus.” Pazemība it kā nav slikta lieta. “Jādzīvo pēc iespējas laukos. Mājražošana. Daļu pārtikas ģimenei ražojam paši. Jādomā par jaunu cukurfabriku.”
  4. “Vienotība.” Iepriekšminētais Nacionālās attīstības plāns pat tiek minēts kā atbalsta punkts. Pieredze neļauj rakstīt absolūtas muļķības. Mani komplimenti. Īsumā - daram visas lietas, ko esam esākuši un "Augam gudri!" Jo tas ir labāk, kā augt stulbiem.
  5.  “Politiskā partija izaugsme”. Otrā partija, kurā parādās kādi nebūt cipari – 5% no IKP jābūt veselības aprūpē, kas pēc būtības ir labi, bet tad es kaut kā aizmaldījos līdz likumi.lv valsts budžetam – pārlaižot aci izskatās, ka valstij ir ārprātā daudz kaut kas jāuztur.
  6. “Vienoti Latvijai”. Jo Vienotība jau bija aizņemta? Kalvīša reklāma, protams, bija amazing. Pastāstam par pamatprincipiem (kuri tālāk tekstā nav minēti), un tad visiem pārējiem principiem - ārpolitiku un drošību, uzņēmējdarbību, lauksaimniecību, enerģētiku, transportu, veselības aprūpi un tad pēkšņi “Izglītības nozare Latvijā ir tā, kurā nekavējoties jāsāk radikālas struktūras reformas, kuru neveikšana jau ir novedusi pie situācijas pasliktināšanās izglītības kvalitātē un skolotāju materiālajā stāvoklī.” Un tas tiks darīts atgriežoties pie 2001./2002. Skolēnu – skolotāju skaita proporcijas, kad vēl nebija sākusies masveida emigrācija. Cik labi, ka dzīvē ir tas lieliskais attīšanas taustiņš.
  7. “Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un brīvībai/LNNK””. Izvirza simtgades mērķus (labāk kā piecgades plāns), bet ja 100 gados ir plānots panākt, piemēram, “palielināt bērna kopšanas pabalstu līdz bērna divu gadu vecumam”, tad atkal jāslavē par pieticību. “Latvijas iedzīvotājus vieno cieņa… un kopīgs mērķis kļūt par bērniem draudzīgāko valsti” – mīkstināsim VISUS galdu stūrus? Un vēl “Latgalē visās skolās iespēja apgūt latgaliešu rakstu valodu."
  8. “Latvijas reģionu apvienība.” Jauks ievadiņš par to, kā tas viss radies un tad lielisks teikums: “Mēs esam saime, kas kopā grib celt.” Vēlas tautas vēlētu prezidentu un cilvēka cienīgas vecumdienas. Vienīgie, kas piemin reliģiju: “Kristīgās vērtības ir veselīgas sabiedrības un atbildīgas politikas pamats.” 
  9. “Jaunā konservatīvā partija.” Neviens no viņiem nenorāde ne tautību, ne ģimenes stāvokli. Laikam pārāk konservatīvi, lai to atklātu. Kā pamatvērtību min “18. Novembra Latvijas  Republiku” – varam tikai minēt ko tas nozīmē. Viņiem ļoti patīk izsaukuma zīmes, piemēram, “Būdami konservatīvi uzskatām, ka tieši normālība ir norma.” Kopumā izskatās, ka kādam tur ir izbesījis VIDs un tiesu sistēma. Un es iemācījos jaunus vārdiņus – antireiderisms un penitenciārs. Jūtos sagatavota nākamajai reize, kad būs jāspēlē visvairākvārduuzvienaburta spēle.
  10. “Latvijas krievu savienība”. Neskaitot jau sagaidāmos tekstus "uzstājamies pret jebkurām neonacisma izpausmēm un Otrā pasaules kara rezultātu revīzijas. Antihitleriskās koalīcijas veterāniem ir jāsaņem oficiālais statuss un atvieglojumi," izskan arī "bērnu aizstāvību no vulgāras seksuālās propagandas, kas tiek īstenota, aizbildinoties ar bērnu seksuālo izglītošanu"
  11. “ “Saskaņa” sociāldemokrātiskā partija.” Te iet vaļā visa veida putiniskā propaganda: “Sabiedrības sašķeltība ir radījusi iespēju varas monopolam un visatļautībai.” Un neiztiksim jau bez citu cilvēku vainošanas “labējās partijas ir samazinājušas budžeta izdevumus medicīnai, izglītībai un zinātnei, ierobežojušas valsts pakalpojumu klāstu un vienlaikus cēlušas nodokļus.” Turpinājumā Saskaņas logo tiek spīdināts debesīs un Urbanovičs brauc saskaņmobīlī, lai glābtu no “lejupslīdošas spirāles, kura nedod nekādas cerības uz labāku nākotni.”
  12. "Zaļo un zemnieku savienība." Viens no galvenajiem mērķiem ir "harmoniska reģionu attīstība", jo lietas, ko var aprakstīt ar sinusoidālām funkcijām vienmēr ir labākas. Par cukurfabrikas atjaunošanu nedomā, bet par Liepājas metalurga atjaunošanu gan.
  13. "No sirds Latvijai." Atkal jau titros iekļaujam līderi un domu guru, tikai šoreiz tā ir vienmēr pacelto uzacu kundze - Inguna Sudraba. "... rīkojoties sociāli atbildīgi, īstenosim šādus uzdevumus: Atjaunot ticību valstij - radīsim godīgu un efektīvu politisko sistēmu un valsts pārvaldi, kura vada valsti tās iedzīvotāju interesēs." Neņemot vērā, ka trīs reizes mainās darbības vārdu laiki, "atjaunot ticību valstij" šķiet diezgan lieliski. Un arī šis teikums iekļauj visu, ko jūs varētu jebkad vēlēties "Attīstīties droši – nacionālā drošība ir gan garantēta valsts neatkarība, konstitucionālā iekārta un teritoriālā integritāte, gan arī sabiedrības labklājība un stabilitāte". Kaut kā aizsardzības jomā visi sauc tos maģiskos 2 % no IKP, kas ir jāizlieto. Izklausās, ka ritīgi pasargās.

Kopumā izklausās gluži kā Rīgas laiks rubrika Īsumā par svarīgāko.

Komentāri